sobanner tall

Inschrijvingen 1e jaar Secundair en BuSO zijn in deze periode enkel digitaal mogelijk! 
- bericht van 3 april 2020 -
Door maatregelen i.k.v. het Corona-virus kan je op dit moment niet zelf naar de secundaire scholen gaan om in te schrijven. In sommige scholen kan je nu wel al digitaal inschrijven voor volgend schooljaar, meestal via hun website: 
- voor het 1e jaar van de 1e graad (1e middelbaar)

- voor het buitengewoon onderwijs 

Belangrijk: alle scholen in Bilzen, Hoeselt en Tongeren hebben nog veel vrije plaatsen in hun 1e jaar. Het is niet nodig om je zorgen te maken of hals over kop actie te ondernemen.

Surf naar de website van de scholen of contacteer hen voor meer info. Je vindt alle contactgegevens onder "Scholen" in het menu bovenaan.  

Inschrijvingen 2e tot 7e jaar Secundair kunnen nu NIET, wachten tot na 17 mei! 
- bericht van 3 april 2020 - 

De inschrijvingen voor de hogere jaren voor volgend schooljaar 2020-2021 zijn op dit moment opgeschort tot en met 17 mei door de Vlaamse regering. Tot dan kan je NIET inschrijvingen voor het 2e tot en met het 7e jaar secundair in het gewoon onderwijs, ook niet via digitale weg! Als duidelijk wordt waneer dit wel kan, communiceren we dit natuurlijk. 

 


   

Je bent op deze website van lokaal overlegplatform (LOP) Secundair Onderwijs Bilzen-Hoeselt-Tongeren.

Start jouw zoon of dochter binnenkort in het secundair onderwijs? Of is er een schoolverandering?

Je vindt hier alle info over inschrijven in een secundaire school, in het bijzonder voor het 1e jaar.

Alle secundaire scholen in Vlaanderen moeten zich aan een aantal spelregels houden, bijvoorbeeld over de start van de inschrijvingen, het aantal plaatsen per school, de voorrangsperiodes voor bepaalde leerlingen en de communicatie over inschrijven.

In het LOP werden daarrond afspraken gemaakt met alle secundaire scholen. Zo krijgt iedereen gelijke inschrijvingskansen. 

Nog op zoek naar een secundaire school in Bilzen, Hoeselt of Tongeren voor schooljaar 2019-2020?

Je kan je zoon/dochter rechtsreeks inschrijven in de school van voorkeur en dit zolang er vrije plaatsen zijn.

Is er geen plaats meer in de school van je voorkeur? Dan geeft de school jou daarvan een bewijs op papier. Vraag hier altijd naar.

Als je zoon/dochter in dezelfde school blijft, moet je het niet elk schooljaar opnieuw inschrijven.

Heeft je zoon/dochter een verslag voor toegang tot het buitengewoon onderwijs?

De overheid wil bereiken dat alleen leerlingen die het echt nodig hebben, naar het buitengewoon onderwijs gaan.

Daarom kan je je zoon/dochter alleen inschrijven in het buitengewoon onderwijs als je een verslag hebt van een centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB). Uit het verslag moet blijken dat redelijke aanpassingenniet mogelijk of niet voldoende zijn om je kind te laten leren in een gewone school. Je hebt dit verslag nodig om je zoon/dochter in te schrijven in een school voor buitengewoon onderwijs dat het type aanbiedt die op het attest staan.

In Bilzen, Hoeselt en Tongeren zijn er volgende scholen voor Buitengewoon Secundair Onderwijs (BuSO):                     

Provinciale School De Wissel ASSist - Opleidingsvorm 4 - Appelboomgaardstraat 2, 3740 Bilzen, 089 62 92 25 - www.de-wissel.be - email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Sibbo Tongeren - Opleidingsvorm 3 - Corversstraat 33, 3700 Tongeren - 012 26 03 70 - www.sibbo.be - email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Sibbo Tongeren - Opleidingsvorm 4 - Oude Kerkhofweg 1, 3700 Tongeren - 012 26 00 20 - www.sibbo.be - e-mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Met een verslag voor toegang tot het buitengewoon onderwijs naar het gewoon onderwijs?

Dat kan alleen als er redelijke aanpassingenmogelijk zijn. De inschrijving in het gewoon onderwijs is altijd voorlopig ('inschrijving onder ontbindende voorwaarde').

Informeer bij de school en het CLB wat de mogelijkheden zijn. Na de inschrijving in de school voor gewoon onderwijs kunnen je zoon/dochter, de leerkrachten en het schoolteam ondersteuning krijgen uit het buitengewoon onderwijs.

Met een gemotiveerd verslag kan je zoon/dochter wel zonder voorwaarden ingeschreven worden in het gewoon onderwijs en is de nodige begeleiding voorzien.

Meer informatie: Ondersteuning voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften.